Over asbest

Asbest is een verzamelnaam voor in de natuur gevormde mineralen, met een vezelachtige structuur.
Asbest heeft lang bekend gestaan om een aantal goede eigenschappen: het is bijvoorbeeld sterk, slijtvast en bestand tegen hoge temperaturen.
Bovendien was asbest erg goedkoop en is daarom in diverse bouwmaterialen verwerkt.

In Nederland zijn veel toegepaste asbest soorten:

      • witte asbest (chrysotiel)
      • blauwe asbest (crocidoliet)
      • bruine asbest (amosiet)

 

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen hechtgebonden en losgebonden asbestproducten. Bij hechtgebonden materialen zitten de asbestvezels stevig verankerd in het materiaal, terwijl bij losgebonden producten de vezels niet of nauwelijks aan het dragermateriaal zijn gebonden, wat resulteert in een groter risico op vezelverspreiding in de lucht.

Asbest p3 asbestverwijdering scaled | p3 asbestverwijdering

Na de Tweede Wereldoorlog was het gebruik van asbest wijdverspreid en zelfs na het verbod in juni 1993 bleven gebouwen die voor die tijd waren opgericht een risico vormen vanwege eventuele renovaties waarbij asbest werd gebruikt. Zelfs al werden gebouwen vóór de oorlog geconstrueerd, bij latere renovaties was het gebruik van asbest nog steeds een gemeenschappelijke praktijk. Men schat in dat er zo’n 3.500 verschillende asbesthoudende producten zijn. Deze producten variëren van bouwmaterialen zoals isolatie, dakbedekking en cement tot huishoudelijke artikelen zoals strijkijzers en ovenhandschoenen. Deze diversiteit maakt het uitdagend om de aanwezigheid van asbest te identificeren, vooral omdat het vaak verborgen zit in de structuur van gebouwen en in alledaagse voorwerpen

Het gevaar van asbest schuilt in de minuscule vezels die vrijkomen wanneer het materiaal wordt verstoord. Deze vezels zijn zo klein dat ze onzichtbaar zijn voor het blote oog. Echter, eenmaal ingeademd, kunnen ze diep doordringen in de longen en op lange termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder verschillende vormen van kanker.

De wetgeving vereist nu dat eigenaars van gebouwen van vóór 1994 een asbestinventarisatierapport moeten hebben als er een redelijke verdenking bestaat van de aanwezigheid van asbest, vooral bij sloop- of renovatiewerkzaamheden. Dit rapport moet worden verstrekt aan alle betrokken werknemers. Als asbest wordt gevonden, moet het eerst veilig worden verwijderd voordat de werkzaamheden kunnen doorgaan.

Als je vragen hebt over asbestinventarisatie of -verwijdering, staan we klaar om te helpen. Neem gerust contact met ons op voor verdere assistentie en advies. We begrijpen het belang van het veilig omgaan met asbest en willen ervoor zorgen dat jouw projecten voldoen aan alle vereisten en veiligheidsnormen.

Uw bericht is succesvol verzonden!

Hartelijk dank voor uw bericht! We hebben uw aanvraag/bericht ontvangen en willen u laten weten dat we ermee aan de slag gaan.

Ons toegewijde team zal uw verzoek zo spoedig mogelijk behandelen en contact met u opnemen indien nodig. We streven ernaar om binnen 2 werkdagen te reageren, maar afhankelijk van de aard van uw verzoek kan het iets langer duren.

Mocht u in de tussentijd nog vragen hebben of meer informatie willen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag verder!