Certificering

Binnen het certificatiestelsel asbest worden personen en bedrijven gecertificeerd die voldoen aan de eisen van gezond en veilig werken met asbest. Doordat zij een certificaat hebben gehaald, laten ze zien dat ze hiervoor over de benodigde kennis en de deskundigheid beschikken. Ze weten wat je wel en niet moet doen in specifieke situaties en weten ook welke maatregelen ze moeten treffen om ervoor te zorgen dat er geen schade ontstaat voor mensen en milieu.

Wat is een Certificerende Instelling (CI)?
Een CI beoordeelt of een bedrijf of persoon aan alle eisen voldoet en voor een certificaat in aanmerking komt.

Ook controleert een certificerende instelling of het bedrijf of de persoon een eenmaal verkregen certificaat kan behouden.

Een CI staat zelf weer onder toezicht van de Raad voor Accreditatie (RvA). De RvA voert regelmatig audits uit om te kijken of de certificerende instelling zich aan de beoordelingsrichtlijnen houdt. De RvA is bij wet aangewezen als de Nederlandse Accreditatie-instantie zoals bedoeld in de Europese verordening (EC)765/2008.

Als een certificerende instelling door de RvA is geaccrediteerd, en dus aan alle eisen voldoet, wordt deze door de Minister van SZW ‘aangewezen’. Met zo’n aanwijzing is de CI bevoegd aan bedrijven de wettelijk verplichte procescertificaten asbestinventarisatie en asbestverwijdering af te geven of aan personen de wettelijk verplichte persoonscertificaten DAV-1, DAV-2 of DTA.

Wat doet een bedrijf met een procescertificaat voor asbestverwijdering?
Bedrijven die asbest verwijderen moeten eveneens aan allerlei eisen voldoen. In het certificatieschema voor asbestverwijdering staat beschreven hoe asbesthoudende producten en met asbest besmet materiaal tijdens sloop en renovatiewerkzaamheden moeten worden verwijderd. Ook is hierin beschreven hoe om te gaan met asbest dat is vrijgekomen na incidenten.

Het asbestverwijderingsbedrijf moet aantoonbaar op de hoogte zijn van het certificatieschema en dient dit na te leven. Door het asbestverwijderingsbedrijf worden periodiek interne audits en werkplekinspecties uitgevoerd om vast te stellen of dit ook gebeurt. Het gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijf beschikt over een procedure voor een adequate behandeling van klachten en tekortkomingen. Tot slot moet het asbestverwijderingsbedrijf aantoonbaar beschikken over een aansprakelijkheidsverzekering voor de werkzaamheden en de verzekeringspolissen jaarlijks laten beoordelen.

Wat is een persoonscertificaat?
Om asbest te verwijderen moet een medewerker kennis hebben van de risico’s. Daarom mogen alleen mensen die in het bezit zijn van een persoonscertificaat deze werkzaamheden uitvoeren. Er is een persoonscertificaat voor de Deskundig Asbestverwijderaar (DAV) en een voor de Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering (DTA). Het huidige DAV-certificaat is opgesplitst in twee niveaus. Iemand die DAV wil worden, start met het behalen van een DAV-1-certificaat. Dit certificaat heeft een geldigheidsduur van zes maanden. Na het behalen van het DAV-1 certificaat gaat hij verder met het DAV-2 certificaat. Hij moet dan binnen een termijn van weer zes maanden onder begeleiding van een mentor in de praktijk aan de slag bij één of meerdere gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven.

Hoe is het toezicht in het Certificatiestelsel Asbest geregeld?
Bedrijven en personen die met asbest werken, hebben te maken met verschillende toezichthoudende instanties. In de praktijk houden drie verschillende instanties vanuit elk een eigen aandachtsgebied toezicht op de werkzaamheden. Dit zijn:

  1. De Arbeidsinspectie: voert controles uit op het gebied van gezond en veilig werken en toetst of de arbowet wordt nageleefd;
  2. Certificerende Instellingen: controleren op de naleving van de certificatieschema’s.
  3. Omgevingsdiensten: kijken naar de effecten van de werkzaamheden op de directe omgeving, zoals het milieu en de leefomgeving.

Wanneer bedrijven en/of personen zich niet aan de regels houden, heeft dit consequenties. Zo kan het werk worden stilgelegd totdat de situatie aan de normen voldoet, maar bedrijven kunnen ook boetes krijgen, geschorst worden of zelfs hun certificaat kwijtraken.

De regelgeving op asbestverwijdering is streng en dat is maar goed ook! 
Elk apparaat, adembeschermingsmiddel en ieder stuk gereedschap moet jaarlijks gekeurd en gecertificeerd worden. De asbestsaneerder is verplicht deze certificaten bij zich te hebben op de werkplaats en op verzoek kunnen tonen.

Ascert | p3 asbestverwijdering
Aanb e1652949654195 | p3 asbestverwijdering
Certificaat 01 01 | p3 asbestverwijdering
Certificaat 01 02 | p3 asbestverwijdering

Uw bericht is succesvol verzonden!

Hartelijk dank voor uw bericht! We hebben uw aanvraag/bericht ontvangen en willen u laten weten dat we ermee aan de slag gaan.

Ons toegewijde team zal uw verzoek zo spoedig mogelijk behandelen en contact met u opnemen indien nodig. We streven ernaar om binnen 2 werkdagen te reageren, maar afhankelijk van de aard van uw verzoek kan het iets langer duren.

Mocht u in de tussentijd nog vragen hebben of meer informatie willen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag verder!