Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor natuurlijke mineralen met een vezelachtige structuur. De term asbest komt van van het Griekse woord “asbestos”, dat onverwoestbaar betekent. Asbest heeft dan ook lang bekend gestaan om een aantal goede eigenschappen, zoals: slijtvast, hittebestendig en sterk. Bovendien was asbest ook nog eens ontzettend goedkoop. Om deze redenen is asbest in Nederland voor het jaar 1993 veel toegepast in de bouw. In deze jaren zijn er verschillende asbestsoorten toegepast, waaronder: wit asbest (chrysotiel), bruin asbest (amosiet) en blauw asbest (crocidoliet).

Toepassing van asbest

Asbest werd in de jaren voor 1993 met of zonder bindmiddel verwerkt in veel producten. Het materiaal werd bijvoorbeeld gecombineerd met een bindmiddel zoals karton, cement, gips of lijm. Als uw huis voor 1993 is gebouwd, dan is de kans reëel dat er asbesthoudende materialen aanwezig zijn.

Asbest verbod in 1993

Het gebruiken van asbest is sinds 1993 verboden nadat bekend werd dat inademing van asbestvezels voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen. In veel huizen die voor het jaar 1993 gebouwd zijn geldt dat er asbest aanwezig kan zijn. Als er asbestvezels loskomen, dan is er sprake van een risico voor gezondheid.

Als asbest onzorgvuldig wordt verwijderd, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de uitvoerende persoon en de gehele omgeving. Het inademen van losgekomen asbestvezels kan namelijk ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf inschakelen is dan ook een verstandige keuze. De asbestsaneerders van P3 Asbest werken altijd volgens de richtlijnen om de asbest om een veilige manier te verwijderen.

Asbest: hechtgebonden en niet-hechtgebonden

Asbest wordt onderverdeeld in twee soorten, namelijk: hechtgebonden en niet-hechtgebonden. Bij hechtgebonden asbest zijn de asbestvezels gebruikt ter versterking van een ander materiaal, bijvoorbeeld lijm. gips of cement. Hechtgebonden asbest is de meest voorkomende soort en kan zowel binnenshuis als buitenshuis voorkomen. Goede voorbeelden van hechtgebonden asbest zijn buizen, lijm, kit en golfplaten.

Niet-hechtgebonden asbest is gevaarlijker dan hechtgebonden asbest. Dit komt omdat dit type asbest niet is ingesloten, waardoor de vezels gemakkelijker los kunnen komen. De schadelijke asbestvezels zijn bij niet-hechtgebonden asbest niet of nauwelijks verankerd. Enkele goede voorbeelden van dit type asbest is isolatiemateriaal en spuitasbest.

Hoe herken je asbest?

Zelf asbest herkennen is ontzettend lastig. Het materiaal is te herkennen aan de vezelachtige structuur, echter kan er pas definitief uitsluitsel uitsluitsel gegeven worden van aanwezige asbest door een laborant. Hiervoor is het nodig om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Heeft u vragen of wilt u advies? Onze asbest specialisten staan altijd voor u klaar. Neem gerust contact met ons op.

Uw bericht is succesvol verzonden!

Hartelijk dank voor uw bericht! We hebben uw aanvraag/bericht ontvangen en willen u laten weten dat we ermee aan de slag gaan.

Ons toegewijde team zal uw verzoek zo spoedig mogelijk behandelen en contact met u opnemen indien nodig. We streven ernaar om binnen 2 werkdagen te reageren, maar afhankelijk van de aard van uw verzoek kan het iets langer duren.

Mocht u in de tussentijd nog vragen hebben of meer informatie willen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag verder!