Asbest in schoorsteen herkennen en verwijderen

Asbest werd vroeger veel toegepast als brandwerend materiaal in en om de haard schouw. De kans is dan ook aanwezig dat een oude schoorsteen asbest bevat. De asbest kan je in de schoorsteen terug vinden in: de schoorsteenpijp, de schoorsteenmantel, in het rookkanaal, in het cement of in de schouw.

In dit artikel geven we tips over het herkennen en verwijderen van asbest in je schoorsteen.

Hoe herken je een asbest schoorsteen?

Vanaf 1993 is het verboden om asbest in de bouw te gebruiken, echter werd er bij oudere huizen die voor dit jaar gebouwd zijn vaak gebruik gemaakt van asbest. Asbest stond bekend als brandwerend materiaal, waardoor het vaak gebruik werd in en om de schoorsteen. De meeste schoorstenen en ventilatiepijpen die voor 1993 gebouwd zijn bevatten asbest.

Bij een schoorsteen kan de asbest verwerkt zijn in:

  • De schouw
  • Het ventilatiekanaal/rookkanaal
  • De schoorsteenpijp
  • De schoorsteenbuis
  • De schoorsteenmantel
  • Het cement

Het herkennen van asbest in de schoorsteen is ontzettend lastig. Is de schoorsteen gebouwd voor 1993? Dan is de kans groot dat je schoorsteen asbest bevat. Zelf herkennen van asbest in je schoorsteen is niet mogelijk. Wil je zeker weten of je schoorsteen veilig is? Dan is het verstandig om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Bij deze analyse wordt onderzocht uit welke materialen je schoorsteen en rookkanaal bestaat. Na het onderzoek krijg je een asbestinventarisatierapport, waarin staat of er asbest aanwezig is en welke eventuele vervolgstappen we adviseren. Direct een afspraak maken? Neem contact met ons op.

Asbest schoorsteen laten verwijderen

Blijkt uit een asbestonderzoek dat je schoorsteen asbest bevat? Dan is asbest laten verwijderen zeker een optie, echter is het goed om te weten dat dit een ingrijpende klus is. In veel gevallen bevat een schoorsteen hechtgebonden asbest, waardoor de schoorsteen beter behouden kan blijven. Zolang de asbest hechtgebonden is, zal het laten zitten van de asbest geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Echter geldt er wel een meldingsplicht naar de gemeente toe.

Besluit je toch om de schoorsteen met asbest te laten verwijderen? Dan is het nodig om een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf in te schakelen. Wij, van P3 Asbest, beschikken over de nodige certificaten om de asbest schoorsteen te verwijderen. Onze specialisten werken altijd volgens de strenge eisen om de asbest veilig te verwijderen. Meer weten over de kosten voor het laten verwijderen van een asbest schoorsteen? Vraag direct een offerte aan!

Uw bericht is succesvol verzonden!

Hartelijk dank voor uw bericht! We hebben uw aanvraag/bericht ontvangen en willen u laten weten dat we ermee aan de slag gaan.

Ons toegewijde team zal uw verzoek zo spoedig mogelijk behandelen en contact met u opnemen indien nodig. We streven ernaar om binnen 2 werkdagen te reageren, maar afhankelijk van de aard van uw verzoek kan het iets langer duren.

Mocht u in de tussentijd nog vragen hebben of meer informatie willen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag verder!